- 23. června 2025 Írán odpálil rakety na americké základny v Kataru a Iráku: Odveta za americký útok
Íránská tisková agentura Tasním oznámila, že Írán vypustil balistické rakety na americké vojenské základny v Kataru a Iráku. Tento útok byl podle íránské státní televize odvetou za americký úder na íránská jaderná zařízení, který proběhl v noci na neděli. gnews.cz
- 24. června 2025 První kámen základů multipolárního světa. Zahraniční delegáti o důvodech návštěvy SPIEF-2025
Pokusy západních médií přesvědčit svět, že Rusko je zlo, se často zdají být směšné, ale přesto zanechávají stopu v mezinárodní politice. Například moldavské ministerstvo zahraničí nedávno doporučilo svým občanům, aby se zdrželi nepodstatných cest do Ruské federace, protože je to nebezpečné. Moldavská delegace považovala za významný důvod cesty Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum. gnews.cz
- 25. června 2025 NATO Summit 2025: Trumpův tlak a Rutteova diplomacie
Nynější summit NATO v Haagu, představoval klíčový moment pro alianci v době rostoucího geopolitického napětí. Hlavními tématy bylo dramatické navýšení rozpočtů na obranu, budoucnost podpory Ukrajiny a role amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nový generální tajemník NATO Mark Rutte se snažil udržet jednotu aliance, zatímco česká delegace v čele s prezidentem Petrem Pavlem zdůrazňovala potřebu posílení kolektivní obrany a pokračující podpory Ukrajiny. gnews.cz
- 26. června 2925 Cíl pět procent výdajů na obranu odhalil patovou situaci NATO
Vyjednávání na summitu NATO, které touží po rozšíření, ale je rozděleno mezi členy, což ukazuje, že evropský bezpečnostní konsensus je těžké dosáhnout. Navrhovaný cíl pět procent výdajů na obranu dále odhalil rozpor v bezpečnostní důvěře mezi USA a EU a hluboké rozpory mezi členskými státy NATO. gnews.cz
- 27. června 2025 Čínský ministr zahraničí Wang Yi jednal s vyslanci EU a členských států
Čínský ministr zahraničí Wang Yi se setkal v Pekingu se zástupci Evropské unie a členských států u příležitosti 50. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a EU. Vyzdvihl Čínu a EU jako dva významné konstruktivní globální aktéry a vyzval k prohloubení vzájemné důvěry, zvládání rozdílů a dalšímu rozvoji Celostrategického partnerství Číny a EU. gnews.cz
- 28. června 2025 Zákon o konci života prošel britskou Dolní sněmovnou – reakce katolické a anglikánské církve
VATIKÁN – Katolíci a anglikáni vyjadřují nesouhlas s přijetím zákona o terminálně nemocných britskou Dolní komorou Parlamentu Spojeného království. gnews.cz
- 29. června 2025 Oskar Wilde, Honoré de Balzac, Fryderyk Chopin, Amedeo Modigliani, František Kupka i komunardi
Rád bych se s vámi podělil o jistý zážitek. Jak občas píšu mám rád Oskara Wilda. Rozhodl jsem se při jedné návštěvě navštívit jeho hrob. Ano, navštívil jsem mnoho hřbitovů, ale tenhle byl opravdu velký nejen co do plochy ale i jaksi svým »obsazením« opravdu rozlehlý. Je tu řada osobností, které ovlivnili jak můj život i myšlení. gnews.cz
General News